Vlaicu Pîrcălab, 17 (colţ str. M. Kogălniceanu)

Clădirea fostei Camere de revizie gubernială

Vlaicu Pîrcălab, 17 (colţ str. M. Kogălniceanu)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Prima atestare documentară cu privire la proprietatea imobiliară datează din 1895, când aparţinea familiei Vlahce. În vara anului 1897 această proprietate a fost cumpărată de către arhitectul Stepan Ignatovici Zalesky, care a demolat vechile construcţii şi în 1900 finisează construcţia unei clădiri în trei niveluri, cu subsol.

În 1900 această clădire a fost dată în arendă pentru 12 ani Camerei Guberniale de Revizie. Probabil arhitectul Stepan Ignatovici Zalesky a fost autorul proiectului, care în 1903 era proprietarul casei. În 1910 această proprietate a trecut la Lihtman. În 1940 în această casă s-a aflat un obiectiv al Ministerului Sănătăţii.

Arhitectura clădirii este în stil eclectic cu influenţa stilului neobaroc.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter cu etaj, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor Vlaicu Pârcălab şi M. Kogălniceanu. Edificiul este construit pe un relief în pantă, din care cauză sub clădire a fost amenajat un subsol, evidenţiat deasupra solului ca un soclu înalt, iar din partea curţii şi a străzii laterale, Vlaicu Pârcălab, este utilizat ca un demisol.

Faţada orientată spre strada M. Kogălniceanu este simetrică, cu 9 axe compoziţionale, dintre care 8 sunt goluri de ferestre şi una – a intrării de onoare, amplasate central. Intrarea principală, neproporţional de mică, evidenţiată printr-un portal, are loc de la cota trotuarului, de unde pe trepte interioare se ajunge la nivelul principal al clădirii, cota parterului. Faţada laterală are patru axe, goluri de ferestre şi de uşi. Din partea curţii interioare are loc intrarea secundară, care conduce în casa scării, amplasată vis-a-vis de intrarea principală, prin care, pe două rampe, are loc urcarea la parter şi etaj. Planimetria edificiului este supusă exigenţelor de birou, cu culoare centrale, de unde are loc intrarea în oficii. Dinspre strada laterală are loc o altă intrare, dotată cu un tambur cu o configuraţie plastică, prin care se intră într-un apartament particular, aflat în demisol şi parter, cu o scară separată, cu două rampe. La al doilea nivel, apartamentul a fost dotat cu un balcon, comun pentru două camere (o uşă a fost înlocuită cu o fereastră).

Decoraţia plastică este tributară eclecticii, cu forme influenţate din baroc – bosaje orizontale, pentru demisol din pietre cu factură rustică, despărţite prin rosturi late, pentru parter – cu bosaje din mortar şi rosturi înguste, etajul neted; ferestrele sunt rectangulare cu ancadramente, sub cornişe cu frize bogat ornamentate, ca şi cornişa casei cu console şi decor ornamental, intrarea – dominată de un fronton frânt cu volute, între care se află un element circular gol. În interior s-au păstrat treptele din fir a scării şi grilajele preţioase din fontă cu decor vegetal, confecţionate la fabrica lui Serbov.

Faţadă
Vlaicu Pîrcălab, 18 (colţ str. M. Kogălniceanu)Vlaicu Pîrcălab, 16 (colţ str. M. Kogălniceanu)