Veronica Micle, 8

Vilă urbană

Veronica Micle, 8
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Primele informaţii documentare sunt din 1880, când proprietară era familia nobililor Haşcinsky. În 1886 această proprietate este achiziţionată de către consilierul titular Ivan Baltaga, care la sfârşitul secolului al XI-lea demolează vechea casă şi pe acelaşi loc construieşte o vilă într-un parter cu o mansardă. În 1940 proprietari este atestat Soil Averbuh. Arhitectura clădirii a fost concepută în stil modern.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, cu o aripă orientată în adâncul sectorului, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii.

Faţada principală are o compoziţie asimetrică, alcătuită cândva dintr-un volum în două niveluri, cu o compoziţie din din două axe, ambele goluri de ferestre, la etaj cu o ieşire la un mic balcon, cu un volum opac lateral, la dreapta, deasupra căruia se afla o terasă deschisă mărginită de baluştri din piatră. Intrarea în casă avea loc din partea curţii intererioare. Îîn urma expluatării clădirii drept unitate comercială, fereastra de la parter a fost înlocuită cu o compoziţie, amplasată central, alcătuită din două ferestre şi o uşă, umbrită de o copertină, iar terasa a fost închisă printr-un perete din lemn. Detaliile arhitectonice s-au păstrat la etaj. Denticuli, arhivoltă, cornişă, toate din arsenalul neoclasicismului, tratate specific modernului..

Paramentul faţadei principale este tencuită neted, procedeu adus în cursul utilizării.


Veronica Micle, 9Veronica Micle, 7