Toma Ciorbă, 5

Vilă urbană

Casă de raport (denumire din Registru)
Toma Ciorbă, 5
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1875, negustorul Mordko Blank a cumpărat de la colonelul Ivan Boldescul o casă veche din piatră într-un etaj, cu o curte. În 1879 a fost cumpărat şi sectorul vecin, unite într-o singură proprietate imobiliară, cu suprafaţa de 600 stânjeni pătraţi, care în 1879 a fost vândut căpitanului Fedosii Garkuşenko. În 1911 această proprietate a fost cumpărată de nobilul Vasile Strajesco, care în 1912 a construit două case într-un etaj, din cărămidă, cu peretele faţadei din piatră. Supravegherea tehnică a condus-o inginerul Nikitenko, care ar putea fi autorul proiectului.

Faţada principală a acestor case are o compoziţie simetrică, cu o uşoară disimetrie din includerea unei ferestre în plus în una din părţile laterale, prin amplasamentul lor rciproc casele formând o compoziţie cu o simetrie faţă de o axă virtuală comună. Fiecare faţadă are şase axe compoziţionale, cinci sunt de goluri de ferestre şi unul de uşă, amplasată într-un rezalit plat, încununat de un atic cu o fereastră în arc, pentru aerisirea podului. Paramentul este din piatră aparentă cu detalii din arsenalul neoclasicismului, cu o tratare în spiritul modernului.

Particularităţile individuale ale casei de la această adresă se rezumă la prezenţa unui parapet din tumbe de piatră, amplasate lateral şi central, unite printr-un grilaj din fier.

Faţadă
Toma Ciorbă, 7Toma Ciorbă, 2 (colţ str. 31 August)