Sfatul Ţării, 25

Complexul de clădiri ale fostei fabrici de bere "Bohemia"

Sfatul Ţării, 25
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În vara anului 1859 Vilghelmina şi mama şi Ecaterina Matilda, sora arhitectului A.I. Bernardazzi, sosesc în Chişinău, unde cumpără o casă de locuit cu o curte cu o suprafaţă de 600 stânjeni pătraţi, aflată la colţul cartierului, mărginit de străzile Podoliei (Bucureşti) şi Meşceanskaia (Sfatul Ţării). Conform testamentului din 1874, o parte a proprietăţii imobiliare cu fabrica de bere în trei niveluri, împreună cu alte construcţii trece în proprietatea Ecaterinei-Matildei Ţigler, născută Bernardazzi.

În 1903 proprietar este Ide Schpirt, care a cumpărat o parte a teritoriului viran al curţii Cazimir-Cheşco, orientat spre strada Sfatul Ţării, unde a ridicat o casă din piatră deasupra unui beci din piatră. Casa avea 4 odăi şi o bucătărie. Acesta a servit bază pentru viitoarea fabrică de bere.

Este o clădire amplasată perpendicular liniei roşii a străzii Sfatul Ţării. Partea veche a fabricii de bere datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o clădire în două niveluri. În perioada postbelică a fost adăugată partea cu patru etaje. Arhitectura este ascetică, brâie de delimitare a nivelelor, fronton triunghiular format de acoperişul în două pante.


Sfatul Ţării, 26Sfatul Ţării, 23 (colţ str. Bucureşti)