Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 4 (colţ str. M. Kogălniceanu)

Casă individuală

Casă de raport (denumire din Registru)
Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 4 (colţ str. M. Kogălniceanu)
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

În 1864 căpitanul Mihail S. Kononenko a cumpărat de la consilierul titular Gherasim Dragomireţky o curte cu două corpuri de casă, aflată la colţul cartierului, unde între anii 1865 şi 1880 a construit o casă din piatră, într-un parter, acoperită cu olane, alcătuuită din şape odăi, orientate spre strada Reni şi trei camere orientate spre strada Seminarului.

Casa a fost moştenită de fiul său Alexei M. Kononenko în 1881, care în 1906 amanetează casa.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan în formă de careu, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura este tipică pentru casele de locuit din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, influenţate de clasicism.

Faţada, orientată spre strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni are şapte axe, şi faţada, orientată spre strada M. Kogălniceanu, – şase axe compoziţionale. Intrarea principală este printr-un rezalit, cândva dominat de un atic cu o configuraţie plastică. A doua intrare, din strada M. Kogălniceanu a înlocuit o fereastră.

Pereţii sunt tencuiţi, cu pilaştri la colţuri şi în corespundere cu structura interioară. Ferestrele au ancadramente simple sub forma de plintă, umbrite de cornişe orizontale rectilinii. Sub cornişă se află un rând activ de denticule.

Faţadă
Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 5Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 3