Mihai Eminescu, 36

Vilă urbană

Mihai Eminescu, 36
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

A fost construită în 1939. Proprietară în 1940 a fost atestată Sperberg Sara.

Este o clădire alcătuită dintr-un parter, construită cu o mică retragere de la linia roşie a străzii, de care este izolată printr-un gard decorativ din grilaje metalice şi tumbe din piatră, care formează o legătură artistică cu clădirea. Arhitectura şi structura casei corespund stilului modern românesc, toată arhitectonica fiind soluţionată în corespundere cu exigenţele stilului.

Odăile sunt grupate de o parte şi alta a unui culoar central, izolate de bucătărie şi dependinţele sanitare, grupate în partea opusă holului intrării, iluminat prin fereastra laterală. Sub acoperiş, orientată spre curte, se află o mansardă. Confortul este susţinut şi de prezenţa spaţiilor deschise – câte o terasă la faţada principală şi la faţada posterioară.

Faţada are trei axe, două de ferestre şi un gol de uşă, aflat într-un volum prismatic cu holul intrării, amplasat asimetric, dominând prin înălţime clădirea. Paramentul faţadelor este tencuit peste o zidărie din piatră tăiată, cu păstrarea culorii naturale a cimentului, o exigenţă a stilului.

De o parte şi alta a holului se află câte o fereastră, amplasate în conformitate cu exigenţele stilului la colţurile faţadei. Ferestrele sunt alungite pe orizontală, unite prin cornişe şi plite de pervaz adânci, cuprinzând de o parte şi alta a ferestrelor porţiuni de zidărie cu factura din striuri orizontale şi verticale. Casa are un acoperiş piramidal jos, ascuns după parapetul opac din piatră, care subliniază dominarea elementelor orizontale în compoziţia faţadelor şi prin fereastra îngustă, alungită orizontal, pentru aerisire şi iluminare din parapetul casei.


Mihai Eminescu, 42 A,BMihai Eminescu, 35