Maria Cibotari, 5 (colţ str. M. Kogălniceanu)

Vilă urbană a famiei Leonard

Maria Cibotari, 5 (colţ str. M. Kogălniceanu)
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

La licitaţiile publice organizate de Duma urbană între anii 1871, 1873, 1874, colonelul Fortunat Leonardovici Prjeţlavsky a achiziţionat trei loturi de pământ viran, pe care le-a unit într-o singură proprietate, cu o suprafaţă de 929 stânjeni pătraţi, mărginit de străzile Buiucani (M. Cibotari), Reni (M. Kogălniceanu) şi Livezilor (A. Mateevici). În anul 1876 a construit o casă la colţul cartierului, compusă din 7 odăi. Autorul proiectului este arhitectul A.I. Bernardazzi. În 1888-1891 casa este atestată în proprietatea lui Leonid Pavlovici Leonard. În 1903 această casă aparţinea Nadejdei Leonard.

Este o casă, construită într-un parter, unghiulară în plan, amplasată la colţul cartierului, cu aripa lungă aliniată liniei roşii a străzii M. Kogălniceanu. Planimetria este modificată în scopul ajustării unor funcţii sociale.

Arhitectura faţadelor este în stil eclectic, cu detalii renascentiste. Faţada principală, aliniată străzii M. Kogălniceanu, are 9 axe compoziţionale, toate goluri de ferestre, dintre care cea centrală a fost suprimată pentru o intrare tardivă. Faţada secundată, orientată spre strada Cibotari – 7 axe, toate goluri de ferestre, cu evidenţierea axei de simetrie printr-o compoziţie cu o firidă centrală, unite printr-o arhivoltă. Colţurile clădirii sunt vizual întărite prin rezalite, încununate cu frontoane triunghiulare. Ferestrele sunt umbrite de cornişe rectilinii, susţinute de console cu frize cu motive florale.

Faţadă
Maria Cibotari, 6 (colţ str. M. Kogălniceanu)Maria Cibotari, 4