Alexandru cel Bun, 91

Casă de raport cu unitate comercială sau artizanală

Demolat
Alexandru cel Bun, 91; Liter AAlexandru cel Bun, 91; Liter B
Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. Formează un complex de clădiri, constituit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Proprietar original era Maria Dânga, în 1916 în această calitate era atestat G. Peresecenskii, în 1940 – nobilii Sofia şi Toma Urbanovici şi Alexandre Doljenko.

Casa principală ocupă parcela de la colţul cartierului, mărginit de strada Mitropolitul Bănulescu-Bodoni. Este constituită din două clădiri.

Literul A. Este o clădirea mai timpurie, cu planul dreptunghiular, aliniat străzii Mitropolit Bănulescu-Bodoni, amplasat perpendicular cotelor de relief, ridicată pe un demisol, intrarea în care era din curte. Conţinea două apartamente cu intrările separate, şi cu o terasă orientată spre curte. Faţada dinspre strada Mitropolitul Bănulescu-Bodoni are o compoziţie simetrică cu accentuarea întrărilor prin porticuri cu frontoane triunghiulare, sprijinite pe stâlpi de o formă pătrată în secţiune. Golurile dreptunghiulare ale ferestrelor au ancadramente cu profil simplu, pereţii, divizaţi de lesene, sunt finisaţi cu o cornişă. La această casă, a fost alipită o altă clădire aliniată străzii Alexandru cel Bun, cu colţul teşit, orientat spre intersecţia străzilor. Este ridicată pe un demisol, în care se afla o unitate artizanală sau comercială, cu intrare din stradă. La parter se afla un apartament cu intrarea printr-un portic lateral, azi astupat.

Literul B. Clădirea este construită de-a lungul străzii Alexandru cel Bun, pe un plan pătrat, tipic pentru Chişinăul din prima jumătate a secolului al XIX-lea: odăile grupate cruciform, cu intrarea prin galeria laterală. Compoziţia faţadei este asimetrică – trei ferestre şi rezalitul lateral al intrării. Decorul faţadelor nu s-a păstrat.

Faţadă
Alexandru cel Bun, 93Alexandru cel Bun, 89